top of page
  • Skribentens bildMarina

Födelsedagar, mat och gnäll

Det blev ett litet uppehåll på grund av att jag har mått så fruktansvärt illa den senaste tiden och när jag har haft lite energi över har den gått åt till vardagsbestyr.


Sedan sist har vi firat två födelsedagar. Jag är nu 52 – hipp hurra till mig! Och Sebastian är 14!

På min födelsedag fixade jag middag som jag trodde att jag ville ha, men när det var färdiglagat kunde jag inte äta det för att det smakade apa med mitt skeva smaksinne. Tårta var det inte tal om att ens försöka få i sig men familjen åt med god aptit och det var fint.

Jag funderade lite på just mat och sådant i morse när jag faktiskt hade lite aptit och fick i mig två mackor med kokt ägg och sedan ytterligare en macka med gurka. I hela mitt liv har jag gått omkring och tyckt att jag har varit för tjock och om jag har passerat en viss vikt har jag alltid sett till att gå med i Viktväktarna för att gå ner ca 10 kg. När detta är över ska jag verkligen försöka att sluta tänka på min kropp som för tjock. Jag ska njuta av aptiten när den kommer tillbaka igen och njuta av att äta gott och försöka strunta i vikten. Givetvis ska jag leva så hälsosamt som möjligt, men denna fixering vid utseendet måste jag lära mig att släppa. Min kropp är fantastisk som tar mig igenom detta och kämpar på trots alla gifter, mediciner och strålningsdoser som skulle kunna knocka vem som helst.


I tisdags när jag fick cellgifter så hade jag min ryska sköterska igen. Jag gillar verkligen henne skarpt. Hon pekar med hela armen men är samtidigt väldigt omtänksam och kommer med råd och tips. När jag sa att jag inte kunde dricka (kräks numera när jag dricker vatten) tyckte hon att jag skulle koka buljong på färsk kyckling och sedan mixa ner en massa grönsaker i den. Hon sa att det bildas ett gelé av kycklingen som är oerhört välgörande och läkande. Att man alltid ger sådant till barn när de blir sjuka (antar att hon gör det för jag har då aldrig gjort det). Hon tänkte att det skulle smörja mina slemhinnor i halsen och munnen. Hon sa också åt mig att dricka kamomillte för huden och att ha i kokosolja i maten för att smörja inuti halsen.

Huden är för övrigt ett kapitel för sig. Jag flagnar i ansiktet och näsvingarna är så torra att det gör ont. Inga salvor hjälper direkt och det gör ont när man ska gno in salvan i huden. Det är strålningen som gör det.

Mina hälar har spruckit och jag smörjer och smörjer men det är cytostatikan som gör att det inte blir bra och som även gör att det spricker.

Jag lyckades skära mig på ett plastlock till en burk créme fraiche i lördags och såret läker inte vilket beror på de blodförtunnande sprutorna antar jag.


Det blir väldigt gnälligt idag märker jag….men det är så här just nu och måste väl bara få vara så. MEN solen skiner in genom mitt fönster precis nu. Det gör mig glad.


Idag ska jag göra min 17e strålning vilket betyder att jag har 18 kvar. Nästan halvvägs där alltså. På tisdag får jag min näst sista cytostatikabehandling.


I övrigt gör jag inte så mycket mer än att fundera på vilka fröer jag snart ska börja plantera och hur jag ska få plats med alla plantor sedan i min trädgård. Jag måste fixa flera pallkragar och beställa ett lass med jord. Jag tittar mycket på tv och mina barn har lockat in mig i tiktoks värld. Där tittar jag bara på människor som lagar mat. Är lite fixerad vid mat, men det är väl för att jag knappt kan äta något.

Igår var jag förresten på Erssons i Fruängen och köpte två svindyra räkmackor. Jag vet ju hur goda de är och såg verkligen fram emot att få äta en till lunch tillsammans med Julia. Jag tog den första tuggan och fick spotta ut den. Det var oätbart. Dessutom hade Julia redan ätit lunch när jag kom hem. Riktigt antiklimax.


Igår lyckades jag inte få i mig mer vätska än kanske 1,5 dl så jag fick ringa till ASIH som kom hit och gav mig dropp. Får se när den där peggen blir inopererad då kan jag få i mig vätska genom den.


Så var det det här med Covidvaccinet. Jag har bestämt mig för att vänta med sprutan tills jag är klar med cytostatikan eftersom ingen tycks veta vilken effekt sprutan har när man får cytostatika. Så kanske kring den 1a mars.

94 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Mitt senaste läkarbesök

Den 19e april var jag på återbesök hos onkologen. Jag fick träffa en ny läkare vilket jag inte gillar. Det var inget fel på henne, men jag vill ha kontinuiteten med min "vanliga" läkare. Nåväl, jag sk

Operation av tårkanalerna

På torsdag är det två år sedan jag fick min sista stålbehandling. Två år sedan jag var färdigbehandlad för min stora tumör i näsan. TVÅ ÅR! Jag kan knappt förstå det själv, att det har gått så lång ti

Commentaires


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page